OZONE pályázat felhívás – Bolygó x Liget

A Bolygó Közösségi Tér és a Liget Galéria együttműködésében elstartol az OZONE, a Margit körútra néző kirakat-galéria. Az OZONE-t életre hívó Bolygó és Liget célja egy olyan kísérleti felület létrehozása, ahol a művészet és a klímaaktivizmus találkozik; ahol az utca emberét megszólítva a klímaszorongástól az ökológiai válságon át a klímaigazságosságig, témák széles skálája jelenhet meg úgy, hogy az a 4-es 6-os villamosról is látszik.

Az OZONE első, bemutatkozó kiállítása a Föld napja alkalmából kerül installálásra, melyre nyílt pályázatot hirdetünk 26 év alatti alkotók számára. Az nyertes alkotás elkészülését a Bolygó Youth Project Fund-ja támogatja. Olyan ötleteket, terveket, vagy akár kész munkákat várunk az OZONE 2.5 x 3 méter széles üvegportállal rendelkező kirakatába, amelyek az egyre fokozódó ökológiai és klímaválságra reflektálnak (ilyenek például: ökológiai sokféleség csökkenése, ökológiai lábnyom csökkentése, természeti erőforrások kizsákmányolása, kapitalizmuskritika, klímaszorongás, klímamigráció, klímaigazságosság, ökofeminizmus, műanyagszennyezés, vagy a fast fashion hatásai).

Miért OZONE? Mert bár apró része a légkörnek, de rendkívül fontos! Habár légkörünk minden tízmillió molekulájára pusztán három ózonmolekula jut, az ózonréteg mégis roppant fontos feladatot lát el, védőpajzsként óvja földi élővilágunkat. Az ózonréteg védelme és az ózonlyuk csökkentése érdekében példátlan nemzetközi összefogás jött létre a nyolcvanas évek óta.

A pályázat határideje: 2024. április 22. éjfél

A jelentkezés kritériuma: 26 év alatti alkotó vagy alkotók jelentkezését várjuk (a magyar állampolgárság nem feltétel).

A nyertes terv megvalósítására rendelkezésre álló keret: A Bolygó Youth Project Fund-ja előzetes egyeztetés alapján, számla ellenében összesen maximum 200.000 Ft-os összegig terjedő anyagköltséget tud fedezni a nyertesnek.

A pályázatot elbírálja:

  • Körner Olga és Szeszák Panka, a Bolygó házigazdái;
  • Molnár Veronika és Claris Hanna, a Liget Galéria kurátori csapata;
  • Standovár Júlia, kortárs képzőművész.

A pályázat eredményéről a nyertest április 29-én írásban értesítjük. Ezután a Bolygó csapata veszi fel a kapcsolatot az alkotóval a további menetrend, logisztikai részletek egyeztetésére.

Ha bármi kérdésed van, írj a [email protected] email címre!

A kirakatról készült fotó ide kattintva letölthető. A kirakat méretei: mélység: 65 cm, szélesség: 320 cm, magasság: 270 cm.

A pályázati jelentkezés az alábbi űrlapon történik.

OZONE pályázati űrlap

Scroll to Top